Onveranderd

large_Industriebeeld_productenvertrouwen_nagenoeg_onveranderdMaandagmorgen, 9 uur. Netjes op tijd komt de nieuwe verandermanager op onze afdeling binnen. Hij heeft opdracht om een applicatie uit te rollen. Pardon, te implementeren. Voorheen heette dit een project, maar sinds kort doet die term geen eer meer aan de professionaliteit en kwaliteit van onze organisatie. Entree het verandertraject, met een heus programma en een verandermanager.

Volgens afspraak en agenda gaat de verandermanager aan het werk om ons op weg te helpen met de nieuwe applicatie. Een deel van de collega’s is blij dat er eindelijk wat gebeurt en “die ouwe zooi” vervangen wordt. Anderen zien ook de voordelen en sluiten zich bij hen aan. Dan blijft er een groepje over. Zij zien het nog even niet zo zitten en vragen zich hardop af hoe deze nieuw ontwikkelde applicatie tot stand is gekomen? Wie dat wilde, en waarom? Wie zijn er allemaal bij betrokken geweest, waarom wij niet? En als blijkt dat het een ontwikkeling van bijna een jaar is, waarom wij dan niet (eerder) geïnformeerd zijn?

De verandermanager geeft antwoord op alle vragen. Hij zegt dat hij het begrijpt, maar onze weerstand jammer vindt. Hij legt uit dat het niet nodig is en dat het heel belangrijk is dat we allemaal overtuigd zijn. En dat vindt onze baas en zijn bazin ook, want anders stond hij hier immers niet?

Twee keer per dag heeft Boer Baas in zijn stallen een projectje te managen. Dan verzamelt hij alle professionals voor het melken. Een groot deel van de koeien kent de routine, snapt wat er van hen wordt gevraagd en komt in beweging zodra de boer de stal binnen stapt. Daarmee ontstaat er beweging in de kudde, waardoor een hele groep anderen netjes volgt. Maar er is altijd een groep die liever liggen blijft – allemaal met hun eigen goede reden(en).

Heel gemakkelijk om die groep lekker te laten liggen totdat ze aan de beurt zijn. Boer Baas kan ze toch niet allemaal tegelijk melken, dus waarom zou hij hen storen in hun werk (herkauwen)? Misschien komen ze vanzelf nog wel in beweging? Toch laat hij ze niet liggen. Iedere keer voor het melken haalt hij alle koeien in een hoek van de stal bij elkaar. En daar heeft-ie een goede reden voor: als koeien in beweging komen zullen ze na enige tijd poepen. Als ze dus bijtijds opstaan, hebben ze langer de tijd daarvoor. Dat is handig, omdat ze anders tijdens het melken alles over de boer heen spetteren!

In de aanloop naar het melken heeft Boer Baas dus wat meer werk door alle koeien aan te sporen, maar het levert veel minder shit op tijdens de productie, het melken. Handig voor de boer omdat-ie dan schoon (schoner…) blijft plus minder hoeft op te ruimen, achteraf!

Bij ons op de afdeling is maandagmorgen om half 10 klip-en-klaar dat deze verandermanager helemaal niet zoveel heeft om te veranderen. Er is een nieuwe applicatie, kant-en-klaar. We zijn te laat betrokken en zitten nu met de shit. Net zoals het vorige project en de keren daarvoor. Voor ons helemaal geen verandering dus.

Zie ook Acceptatiemanagement

 

Met dank aan Oscar Jansen, van ACORE-advies. Ons kennismakingsgesprek op de boerderij gaf weer treffende parallellen naar andere organisaties!

5 gedachten over “Onveranderd

  1. Pingback: Shitcultuur | #Loeigoed!

  2. Pingback: Kat en muis | #Loeigoed!

  3. Pingback: Reorganiseren | #Loeigoed!

  4. Pingback: Uitgemolken | #Loeigoed!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s