Probleemsysteem

stig-farmToen Boer Baas het bedrijf van zijn vader overnam ging hij reorganiseren – eigenlijk zoals iedere nieuwe manager dat altijd doet. Hij had er echt goed over nagedacht en er een hele goede reden voor. In alle jaren dat hij al op het bedrijf werkte, met zijn laarzen en klompen in de modder en poep, zag hij dat de uiers van de koeien ruim voor het melken iedere dag 2x uitpuilden van de overdadige melk-productie. Op zich goed voor de productie, maar dat moest voor die koeien toch wel heel erg oncomfortabel zijn? Het zag er tenminste niet erg prettig uit. Dus als hij nou eens wat aanpaste, wat vaker ging melken, dan was dat voor die koeien vast een stuk prettiger werken en tegelijk voor hem een mooie kans om meer rendement te draaien? Win-win, heel modern!

Goed gezien, dus Boer Baas voerde de productie flink op en ging nu 3x i.p.v. 2x per dag melken. Een stuk intensiever productieritme en de uiers van de koeien waren inderdaad niet meer zo opgezwollen. Het gaf Boer Baas een goed gevoel dat hij de pijn van zijn professionals had verlicht en dat hij daarmee, en passant, het rendement van zijn bedrijf zo gemakkelijk verbeterd had! Lekker bezig, snel verdiend, dus Boer Baas stond te popelen om het volgende probleem ook snel even op te lossen.

Niet lang later was dat volgende probleem er. Boer Baas werd ontzettend moe van het hogere ritme; bijna niet vol te houden. Maar eigenlijk was het vooral nog steeds hetzelfde probleem. Boer Baas had in al zijn frisheid en enthousiasme en door extra hard te werken geprobeerd het bestaande melksysteem te verbeteren. Op zich al heel wat, beter dan niksdoen, maar hij liet daarbij wel de grotere probleem van de samenwerking tussen hem en zijn koeien ongemoeid: dat ze zo verschillen van elkaar. Omdat ze een ander ritme hebben; elkaars taal niet spreken; veel van elkaar weten en kennen, maar elkaar nooit echt begrijpen.

Nog steeds is het melksysteem volledig gericht op de inzet en beschikbaarheid van Boer Baas en niet op het werktempo van zijn professionals. Nog steeds speelt Boer Baas dagelijks de  hoofdrol (nu alleen 3x per dag i.p.v. 2x) bij het melken en hangt alles van hem af. Zonder Boer Baas is er geen productie. Alles is nu wel vaker, heel vaak zelfs, maar niet anders. Omdat het veel meer is lijkt het ook een hele stap, maar eigenlijk heeft Boer Baas helemaal niet zo veel veranderd. Wel harder werken en lopen, maar niet slimmer omgaan met de capaciteit en kwaliteit van zijn koeien.

Moe van maandenlang hard rennen en 3x per dag melken, rustte Boer Baas uit tegen een hek. Door de staldeur voelde hij de opkomende zon op zijn gezicht en kreeg door dat zijn oplossing niet het echte probleem onderving. Het echte werk van koeien is niet het leveren van melk (dat doet Boer Baas), maar het productiegereed maken ervan – herkauwen is hun unieke competentie! Reden dat de koeien dikke uiers hadden en er zo oncomfortabel bij liepen was niet omdat ze te weinig werden gemolken, maar omdat ze teveel tijd hadden om te herkauwen. En precies dat doen koeien het beste op hun eigen manier en in hun eigen ritme, als Boer Baas er helemaal niet bij is.

Nou “alleen nog even” bedenken hoe hij deze competentie van zijn professionals goed kan uitmelken zonder zelf zo hard te hoeven werken…

7 gedachten over “Probleemsysteem

 1. Marlies

  Herkauwen is de rust nemen om te verteren wat echt van belang is. Wanneer een professional ook die kwaliteit bezit, levert die vanzelf en hoeft hij niet beheersmatig te worden uitgemolken. Er is veel te leren van boerenwijsheden. Marlies @movaeres.nl

 2. peggy

  Maar ook hoe pak je de afbouw aan van de melkproductie zonder dat de koeien pijn lijden? Ook hierover dient een plannetje te worden bedacht. Overigens een leuk stuk die tot nadenken stemt.

 3. Pingback: Oranjebont | #Loeigoed!

 4. Pingback: Groengraaien | #Loeigoed!

 5. Pingback: Wijsheid | #Loeigoed!

 6. Pingback: Managementsprookje | #Loeigoed!

 7. Pingback: Uitgemolken | #Loeigoed!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s