Herrie in de kudde!

next-ophokken karinblogt_nlGrote Management Bijeenkomst, Top-200, kadermeeting, groot-MT etc. Komt erop neer dat alles wat enigermate manager is bijeenkomt in een grote zaal en naar de opperbaas-almachtige leider luistert. Om het belang van de bijeenkomst te onderstrepen zijn er aanwezigheidslijsten en is afmelden alleen mogelijk met akkoord van De Hogergelegen Manager. De “uitnodiging” is verstuurd naar iedereen die in het bedrijf leiding geeft, of daarvoor doorgaat (volgens de verouderde HR-administratie en e-mail verzendlijsten).

Opperbaas opent met een zuur-cynisch (maar humoristisch bedoeld) uitvoerig beklag over de teleurstellende catering, waarna hij de betreffende managementondersteuning bij naam bedankt voor de door hun gedane moeite om het evenement op zo’n korte termijn te organiseren. Volgende onderdeel is het obligate powerpointoverzicht met gegevens die op rij 1 in de zaal al niet meer leesbaar zijn, maar we krijgen de presentatie nog toegestuurd – zo wordt beloofd.

Daarna verdwijnt alle frivoliteit en toont de opperbaas-almachtige leider dat hij ontevreden is over zijn directieleden. Hij begint te schreeuwen (steeds harder) tegen zijn divisiedirecteuren wat er allemaal aan schort. En plein public en voor alle andere managers zichtbaar maakt hij duidelijk wat hem dwarszit en dat hij daarvoor de 3 divisiedirecteuren verantwoordelijk houdt. In deze volle zaal laat hij aan zoveel mogelijk managers tegelijkertijd zien om wie het draait in dit bedrijf: om hem en helemaal niemand anders. De hiërarchie en zijn macht wordt breeduit gedemonstreerd, over de ruggen van zijn directeuren heen.

In kuddes is ook hiërarchie, de rangen en standen. Met bovenbazen, onderbazen, volgers en dissidenten. Laatste zijn de dieren die onhandig- of ongewenst gedrag vertonen en zij worden door de boven- en onderbazen van de groep of kudde gecorrigeerd op dat gedrag. Dat is ook voor buitenstaanders heel duidelijk te zien: een duw, een schop of mep, veel kabaal, heen-en-weer-geren… Als het maar imposant en imponerend is, zodat de betreffende dissident(en) weer weet/weten hoe het hoort en hun plaats kennen!

Ook bij Boer Baas in de kudde spelen hiërarchie, correcties en ruzie een rol. Soms heeft hij daar ook best last van. Alleen gaat hij niet in de kudde meerennen, trekken en duwen. Heeft-ie een goede reden voor: zijn dames-professionals hebben met hun 7-800 kilo zo hun eigen voordeel als het gaat om schermutselingen. Als het Boer Baas niet bevalt grijpt hij daarom in door een van de professionals apart te zetten. Net zolang tot ze wat rustiger zijn, dan mogen ze weer proberen verder met de rest van de kudde op te trekken. Boer Baas werkt en kijkt veel meer vanaf de rand van het weiland en mengt zich niet of nauwelijks in de kudde; dat laat hij aan de kudde zelf over.

Onze opperbaas is heel duidelijk wel veel meer een kuddedier en op het podium laat hij zien hoe. Voor alle managers-leidinggevenden zichtbaar trekt hij nog eens extra goed van leer tegen zijn 3 directeuren en laat zien dat de “a” in zijn naam staat voor “alpha-mannetje”. Iedereen zal weten dat het fout is. Nee, dat híj dit fout vindt! En wat hij vindt, dat is wat telt hier in dit bedrijf.

De directieleden houden allemaal hun mond. Braaf? Bang? Nee hoor. Eerder trots! Want door op deze manier zijn onderbaas-directeuren uit te jouwen erkent de opperbaas-almachtige leider immers dat zij van dezelfde kudde zijn?! Opperbaas heet de directieleden al scheldend en tierend welkom als zijn gelijken in de kudde. Dat is als onderbaas-directielid een hele eer, moreel heel prettig en daarom houden ze graag hun mond!

De hele zaal ziet en voelt hoe opperbaas met zijn tirade bij de overige managers sympathie kweekt voor zijn directieleden. Nou ja, bijna de hele zaal. Eentje heeft het nog niet zo in de gaten…

Zie ook Bring your own Boss, in de rij voor de baas en BOEHH Baas

Advertenties

3 gedachten over “Herrie in de kudde!

  1. Pingback: BOEHH Baas | #Loeigoed!

  2. Pingback: Groengraaien | #Loeigoed!

  3. Pingback: Stilstaan om vooruit te komen | #Loeigoed!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s