Manager in de stront

Patrick__8431-409x273De boerennaam voor management by walking around is met-je-poten-in-de-stront. Nou is een boer ook modern aan het worden, dus wordt het al steeds meer management-met-je-poten-in-de-stront. Omdat er op een boerderij in de afgelopen eeuw per persoon steeds meer werk verzet wordt, managet een boer tegenwoordig ook. Want alles alleen en helemaal zelf doen is er niet meer bij, dat lukt niet.

Ooit, vroegâh, lang geleden, werd er met de hand gemolken. Alle koeien, allemaal, iedere dag twee keer. Dat was echt arbeidsintensief (is het nog!), maar de weinige koeien in de stal kregen veel- en alle aandacht, terwijl de boer veel van zijn werktijd met z’n poten in de stront doorbracht.

De eerste vorm van mechanisering deed zijn intrede en boeren stapten over op de melkmachine. Dat scheelde een heleboel tijd en het melken was zo een stuk sneller klaar. Minder tijd met je poten in de stront dus! Maar, die melkmachine moest wel worden betaald (investering, afschrijving, onderhoud etc.) en de machine kon eigenlijk wel heel veel meer koeien aan dan een boer (of knecht) die met de hand melkt. Met een beetje boerenverstand is het dan al snel erg aantrekkelijk om de capaciteit van zo’n machine vaker en beter te gebruiken en zo de kosten te drukken. Daarom kwamen er meer koeien, dus meer en langer melken, waardoor Boer Baas dan toch nog weer net zo lang met z’n poten in de stront stond.

Nog weer later kwam de melkrobot: een volledig geautomatiseerde manier van melken die het mogelijk maakt dat koeien zichzelf, zonder inmenging van de boer, kunnen laten melken. Was dat dan het einde van poten-in-de-stront-management? Nou, nee… Dankzij de melkrobot was het ook weer mogelijk om meer koeien te melken en zo investering, afschrijving en onderhoud sneller terug te verdienen. En met steeds meer koeien in de stal was er ook steeds meer werk voor Boer Baas. Omdat er met meer koeien nou eenmaal ook meer dingen gebeuren: kleine opstootjes in de kudde, geboorte van kalfjes, iets met ziekte etc. Maar ook meer voeren, onderhoud, reparatie etc.

Boer Baas doet bijna niets meer van het boerenwerk zoals dat een eeuw geleden gebeurde. Maar dankzij alle automatisering de omzet en opbrengst (per uur in de stront) wel heel veel interessanter geworden. Hij is echt wel de bovenbaas-directeur van een groot bedrijf, maar dan met z’n poten in de stront. Net zoveel en net zo vaak als zijn opa en diens opa al deden.

Management by walking around, managen met je poten in de stront. Dat is geen stijl, dat is een houding. En voor menig topmanager vooral een hele uitdaging?!

 

Zie ook Professional zoekt nieuwe kudde en BOEHH Baas

Advertenties

4 gedachten over “Manager in de stront

  1. Pingback: Rattenrot | #Loeigoed!

  2. Pingback: Kat en muis | #Loeigoed!

  3. Pingback: Beoordelingen | #Loeigoed!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s