Kat en muis

Kat-en-muisspel-houdt-aanBoer Baas heeft last van ratten in zijn bedrijf. Ze vreten van de voorraden, beschadigen systemen en jagen professionals de stuipen op het lijf. Kortom, ze zorgen voor grote schade, hoge kosten en verzieken de hele productie. Zie Rattenrot.

Vader en Opa Baas hadden daar altijd een prachtige oplossing voor: volpompen met gif en je hoefde de ratten alleen nog maar op te ruimen en weg te gooien. Maar gif mag niet meer, anno-nu, door wettelijke bepalingen en dito beperkingen. Boer Baas zou dan het gevaar lopen dat zijn producten worden afgekeurd voor verkoop + strafbaar zijn op het veroorzaken van onnodig leed.

Bovendien heeft Boer Baas het bedrijf in de afgelopen jaren fors laten groeien en daarom vindt hij dat alle oplossingen van Opa en Vader Baas nu niet meer van toepassing zijn. Andere tijden vragen om een nieuwe, andere aanpak. Boer Baas is niet voor niets Baas, dus zijn oplossing laat niet lang op zich wachten: hij huurt een consultant in om voor hem het rattenprobleem te onderzoeken en met een oplossing te komen!

De ingehuurde adviseur heeft een paar maanden nodig voor het onderzoek, maar doet z’n werk grondig en goed. Alle grote onderzoek- en rapporteermodellen worden gehanteerd, de resultaten zijn overzichtelijk, de conclusies voordehand liggend. De consultant toont aan dat de ratten het bedrijf verpesten, dat ze vroeger vergiftigd zouden zijn maar dat zulks tegenwoordig ondenkbaar is en dat er dus in brede oplossingen gezocht moet worden. Hij stelt daarom voor om uit te wijken naar een heel moderne en toch beproefde methode: inzet van de natuurlijke vijand van ratten, … katten!

Boer Baas is erg blij met de uitkomst van het onderzoek. Hij is een man met zijn poten in de stront van zijn bedrijf, kan concreet wat aanvangen met de uitkomsten en aanbevelingen, dus hij start meteen een project en huurt een paar katten in. Een tijdelijke manier (strikt volgens de aanbevelingen van de adviseur) om te zien of- en hoe dit gaat werken. Het lukt Boer Baas om een setje katten te vinden die voldoende geschikt lijken om de ratten en hun ratterigheid te lijf te gaan. Van het stevige soort, want de ratten bij Boer Baas hebben al spreekwoord-Aenige tijd vrijelijk hun gang kunnen gaan. De ratten zijn daarom tamelijk fors en behoorlijk geroutineerd (een bevinding in het rapport van de adviseur), maar de katten doen niet voor hen onder.

Bijna meteen na het aantreden van de katten zijn er de eerste resultaten en die zijn allemaal veelbelovend. Boer Baas ziet in zijn bedrijf steeds minder ratten; ze lijken als sneeuw voor de zon te verdwijnen. Hij ziet ook steeds minder van hun vervuiling en destructieve activiteiten in zijn bedrijf! Dat gaat goed; de katten doen precies en uitstekend waarvoor ze zijn ingehuurd.

Korte tijd later is er geen rat meer te zien op het bedrijf. Boer Baas is dan ook loeiblij! Prima actie van de katten, natuurlijk, maar ook een prima idee van hem om de consultant in te huren en een oplossing te bedenken! À propos, consultant. Nou de ratten weg zijn, wil Boer Baas ze natuurlijk wel weg houden. Alleen beginnen de katten zich te vervelen en dreigen ze weg te lopen. Met risico dat de ratten weer terugkomen.

Volgende uitdaging voor Boer Baas: hoe houd ik de katten binnen, zodat de ratten wegblijven? Slim en praktisch als altijd gaat Boer Baas meteen op zoek naar een oplossing, dus huurt hij de adviseur weer in. Die heeft weer een paar maanden nodig voor het onderzoek, doet weer z’n werk grondig en goed, allemaal nieuwe onderzoek- en rapporteermodellen, overzichtelijke resultaten, voordehand liggende conclusies. De consultant maakt duidelijk dat de katten aan het bedrijf gebonden moeten worden, dat ze vroeger daarvoor letterlijk een touw om hen heen zouden hebben geknoopt, maar dat zulks tegenwoordig ondenkbaar is en dat er dus in brede oplossingen gezocht moet worden. Hij stelt daarom voor om uit te wijken naar een heel moderne en toch beproefde methode: royaal en smakelijk belonen om de natuurlijke-binding motivatie aan te spreken!

Boer Baas is erg blij met de uitkomst van het onderzoek. Hij is een man met zijn poten in de stront van zijn bedrijf, kan concreet wat aanvangen met de uitkomsten en aanbevelingen, dus hij start meteen een project om een paar katten smakelijk te belonen. Een tijdelijke manier (strikt volgens de aanbevelingen van de adviseur) om te zien of- en hoe dit gaat werken. Het lukt Boer Baas om de intrinsieke motivatie van de katten in de geselecteerde doelgroep aan te spreken. Daarna breidt hij het beleid uit naar alle andere katten in het bedrijf (een aanbeveling uit de roadmap die de adviseur heeft geschetst). Zo blijven de katten allemaal massaal bij Boer Baas in het bedrijf en er is zelfs aanloop van katten uit andere organisaties uit de omgeving.

Al dat smakelijke belonen drukt ondertussen vorstelijk op de kosten van het bedrijf. Maar ja, als Boer Baas het niet doet, dan gaan de katten naar de andere Boeren en Bazen, want die doen het wel. Dan zullen de ratten weer terugkomen en dat wil Boer Baas al helemaal niet! Er zit dus niks anders op dan de dure adviezen van de dure consultant uit te voeren. Of je door de rat of de kat wordt gebeten – het is en blijft een beestenboel.

Zie ook Manager in de stront, Rattenrot, Onveranderd

Vast handboeienOver #Loeigoed!

 

4 gedachten over “Kat en muis

  1. Pingback: Groeipijn | #Loeigoed!

  2. Pingback: #Loeigoed!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s