Over de muur

“Alleen de vogels…”

Over de muur, Klein Orkest, Harry Jekkers, 1984. Vijf jaar later zag de wereld er anders uit en “viel” de muur uit het liedje. Iedereen blij (nou ja, bijna iedereen) en nooit weer een muur! De tijd tikt door en ondertussen heeft de president die riep “Mister Gorbatsjov, tear down this wall” een verre opvolger die nu (in het land van diezelfde president met z’n oproep!) opnieuw een muur wil.

Toegegeven, de muur in Berlijn was bedoeld om de inwoners binnen te houden in plaats van “de vijand” buiten te houden – al was er ook een versie beschikbaar die bepleitte dat de muur bedoeld was om het vijandige, verwerpelijke kapitalisme buiten te houden. Een kwestie van perspectief op goed en fout. Ook de nu veelbesproken, nieuwe muur heeft als doel om de grens tussen goed en fout te benadrukken – en het kwaad buiten te houden.

Vraag ik me nog af hoe “goed” je bent als je een muur bouwt? Of zit er dan vooral een fout in je hoofd en is zo’n muur allen nog maar een fysieke uiting van de muur/muren in je hoofd? Verlangen naar een muur toont minimaal je eigen onvermogen om te zien dat muren een type oplossing zijn die historisch-aantoonbaar steeds onhoudbaar waren. Hoe goed is dat?

De vogels vliegen, over de muur, over het ijzeren gordijn.

Blijkbaar trekken die beestjes zich niks aan van onze muren. Slimme vogels!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s