Oud-en-nieuwe plannen

Fletcher-Eerbeek-Oud-Nieuw-ArrangementHet nieuwe jaar is knallend en vol vuurwerk begonnen. Een mooi moment om stil te staan, terug te kijken op afgelopen jaar en vooruit te blikken op het nieuwe. Ingegeven door de markante datumwisseling: 1-1 klinkt toch altijd wel echt als iets nieuws, een frisse start. Wat wil ik nou echt in dit nieuwe jaar?

Midden in de nacht ziet het er ook allemaal mooi en aantrekkelijk uit: volop mooie kleuren in de donkere lucht, sneeuwachtige poedersuiker op de oliebollen, bubbels in de glazen, vrienden en vriendinnen om samen mee te lachen en die je volop aanmoedigen om je grote stap te maken – dit wordt jouw jaar! De volgende ochtend is vaak toch net wat anders dan de beloftes in de nacht. ’s Morgens is het gewoon weer zoals iedere andere ochtend.

Boer Baas heeft ook nagedacht. Er zijn nieuwe ontwikkelingen in de markt en hoe kan hij daar met zijn bedrijf bij aansluiten? Er is veel gebeurd, de limieten van produceren zijn verdwenen. Dat hing al een poos in de lucht, iedereen heeft zich voorbereid op productie-uitbreiding – ook Boer Baas. Investeringen in professionals, werkveld uitbreiden, meer automatisering en aan het hoofdgebouw is een fors stuk bijgebouwd.

Maar pal voor het moment van de grote omslag heeft hij (gelukkig!!) 576_420_drie-hazen-doen-haasje-overnog een moment van bezinning gevonden en zijn overzichten en berekeningen nog eens tevoorschijn gehaald. Opnieuw de rekenmachine erbij gepakt (okee, een spreadsheet ingevuld…) en gekeken of (en hoe) de investeringen bijdragen aan zijn doelstellingen: winst + tijd voor verdere investeringen. En wat blijkt? De geplande investeringen leiden niet tot meer winst! De kosten voor de uitbreiding(en) absorberen de beoogde winst. Het enige dat groeit zijn de risico’s: meer en nieuwe professionals leveren altijd meer werk op en waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. En zo stapelen er nog wat dingen op die het rendement uit het plan zuigen.

Vreemd, want z’n eerdere uitbreidingen en investeringen waren wel een succes. Maar nu kan hij geen positief scenario becijferen? ….Hmmm…. Na nog eens kijken ziet hij dat in de nieuwe plannen geen innovatie speelt: de nieuw-bedachte verandering is groot en veelomvattend, maar uitsluitend meer van hetzelfde. Dat lijkt wel op een grote verandering, maar eigenlijk is “verandering” nu net het enige dat er ontbreekt! De enige verandering die nu plaatsvindt is dat Boer Baas zich realiseert dat deze plannen hem niet dichter bij z’n doelen brengen en daarom stopt hij met het project.stopbord-w300

Oliebollen, vuurwerk en champagne. Ieder jaar weer een mooi moment om stil te staan en je te oriënteren. Kans om bijtijds te ontdekken dat wat je van plan bent om te veranderen soms (of vaak) niet zo heel erg anders is dan je al deed. Stoppen is dan al een hele stap vooruit.

Iedereen een #Loeigoed 2016!

loeigoed2016

 

Zie ook Stilstaan, reorganiseren en Wijsheid

3 gedachten over “Oud-en-nieuwe plannen

Plaats een reactie